strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gołąb z papryką
Składniki:
4 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz 3l4 szklarski śmietany
30 dag owoców papryki
2 dag kaparów
natka pietruszki
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
papryka mielona gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietan potem wytworzonym sosem Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć i dodać do tuszek pod koniec pieczenia razem z opłukanymi kaparami Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem wymieszanym z posiekaną natką, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem lub sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton