| Potrawa: Gołąbki z pieczarkami | |
| Składniki: 4 gołąbki 20 dag słoniny tłuszcz 3/4 szklanka śmietany' 30 dag pieczarek natka pietruszki; sól! i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszek pod koniec pieczeni Po upieczeniu tuszki ułożyć nu półmisku żaroodpornym, polać sosem wymieszanym z posiekaną natką i przyprawami, podgrzać Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|