| Potrawa: Pasztet z gołębia |  |
| Składniki: 2 golębie 2 dag mąki tłuszcz IO dag cebuli 5 dag wątróbki z drobiu 5 dag szynki wędzonej 2 dag kaparów 10 dag bułki I/2 szklanki śmietany 2 jajka 5 dag wiórków kokosowych; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i rozdrobnioną cebulą, zalać mulą ilością wody i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Wątróbkę opłukać i dodać do gołębi pod koniec duszenia razem z szynką, opłukanymi kaparami i pokrajaną na kawałki bułkę Miękkie gołębie wyjąć z naczynia, usunąć kości, zemleć trzy razy razem z pozostałymi składnikami, wymieszać ze śmietaną, jajkami i wiórkami kokosowymi, doprawi Masę przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię i ugotować na parze Następnie zrumienić w gorącym piekarniku Podawać po ostudzeniu | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|