| Potrawa: Zupa barszczok z kaczki | |
| Składniki: I 5 I wywaru z warzyw I/4 kaczki 2 grzyby suszone 40 dag buraczków 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz cukier czosnek i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wywarem, włożyć umyte i namoczone grzyby i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Buraczki umyć, oczyścić i upiec w piekarnik Następnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z przecedzonym wywarem, zakwasić, chwilę pogotować i pozostawić na kilka godzi Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki razem z grzybami, wymieszać z barszczem i wicem, doprawi Podawać z ziemniakami z wody ze skwarkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|