strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z kaczki po dominikańsku
Składniki:
I
5 l wywaru z warzyw
Il4 kaczki
IO dag fasoli perłowej
1/2szklanki śmietany
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
majeranek
papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Następnie wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Fasolę przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godzin Potem fasolę ugotować, połączyć z mięsem, śmietaną i startym serem, chwilę pogotować, doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton