| Potrawa: Pieczeń z sarny zawijana |  |
| Składniki: łopatka sarnia 100 g słoniny 50 g masła pół szklanki rosołu 2 cebule sól pieprz 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepka kawałek selera pół łyżeczki tymianku.
Marynata: sok z cytryny pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki po 3-4 ziarenka pieprzu ziela angielskiego jałowca ćwierć łyżeczki imbiru.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Z łopatki wyjąć płaską kość. Mięso odżyłować, umyć, wygnieść ręką, lekko rozbić na równy płat, posypać tymiankiem, solą, pieprzem. Na mięsie ułożyć cienkie plastry słoniny i pokrojoną w plasterki jedną cebulę, założyć brzegi, ciasno zwinąć, mocno obwiązać szpagatem. Ułożyć mięso w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce, często przekręcać.
Obrane, umyte warzywa i drugą cebulę zetrzeć na tarce lub po-kroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć rozdrobnionymi
jarzynami, zalać przecedzoną marynatą, dusić pod przykryciem po-nad godzinę, w miarę potrzeby skrapiając rosołem lub wodą.
Miękkie mięso wyjąć, uwolnić ze szpagatu, pokroić na grube plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Polać przetartym przez sito sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|