strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kaczka a la Radziwiłł
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag
słoniny
tłuszcz
2 dag suszonych grzybów
20 dag ogórków kwaszonych
25 dag owoców papryki
3/4 szklanka śmietany
3--4 dag tartego chleba razowego
natka pietruszki; sól
pieprz
cukier
jałowiec
majeranek
przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Słoninę pokrajać w paski długości 3--4 cm i na-szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3-4 rzędy Następnie posypać przyprawami, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z naczynia i posieka Ogórki obrać i pokrajać w cząstki Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji by/o po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Do sosu włożyć paprykę i ogórki, dusić kilka minut, wlać śmietanę, dodać chleb, grzyby, wywar z grzybów i posiekaną natkę, zagotować i doprawi Kaczkę polać przygotowanym sosem i podgrzać
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton