| Potrawa: Kaczka a la Radziwiłł | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 2 dag suszonych grzybów 20 dag ogórków kwaszonych 25 dag owoców papryki 3/4 szklanka śmietany 3--4 dag tartego chleba razowego natka pietruszki; sól pieprz cukier jałowiec majeranek przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Słoninę pokrajać w paski długości 3--4 cm i na-szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3-4 rzędy Następnie posypać przyprawami, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z naczynia i posieka Ogórki obrać i pokrajać w cząstki Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji by/o po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Do sosu włożyć paprykę i ogórki, dusić kilka minut, wlać śmietanę, dodać chleb, grzyby, wywar z grzybów i posiekaną natkę, zagotować i doprawi Kaczkę polać przygotowanym sosem i podgrzać | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|