| Potrawa: Kaczka na zielono | |
| Składniki: kaczka 5 dag mąki tłuszcz po 10 dag szpinaku i szczawiu 10 dag boczku wędzonego 10 dag cebuli 1/2 szklanki śmietany; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości Szpinak i szczaw przebrać, opłukać, poddusić na tłuszczu i zemle Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, usmażyć i dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z przecierem ze szpinaku i szczawiu oraz śmietaną, doprawi Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|