strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kaczka po amatorsku
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
40 dag bananów
8 dag keczupu
4 dag orzechów włoskich bez łupin
sól
pieprz
tymianek
majeranek
cukier i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, rozbić w mikserze razem z keczupem i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, posypać przyprawami, polać tłuszczem, owinąć w folię aluminiową i upiec w gorącym piekarnik Po upieczeniu zdjąć folię i tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisek Podawać po udekorowaniu brzoskwiniami z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton