strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kaczka po białostocku
Składniki:
kaczka
piwo
5 dag mąki
tłuszcz
śmietanka
2 jajka
łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę' umyć, zalać piwem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie osuszyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić piwem i dusić do miękkości Pod koniec duszenia wlać śmietankę Miękką kaczkę pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami i skórką cytrynową, zapiec. Podawać z ziemniakami i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton