| Potrawa: Pieczeń z sarny ziołowa |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 200 g słoniny 1 szklanka mleka sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego po ćwierć łyżeczki jałowca tymianku estragonu i cząbru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Umyte i pozbawione błon mięso zalać mlekiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć ziołami i roztartym z solą czosnkiem, skropić sosem sojowym, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, polać stopionym masłem i piec ok. 2 godzin, często skrapiając wodą i polewając sosem spod pieczeni. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|