strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z sarny ziołowa
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g słoniny
1 szklanka mleka
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
po ćwierć łyżeczki jałowca
tymianku
estragonu i cząbru
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Umyte i pozbawione błon mięso zalać mlekiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć ziołami i roztartym z solą czosnkiem, skropić sosem sojowym, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, polać stopionym masłem i piec ok. 2 godzin, często skrapiając wodą i polewając sosem spod pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton