strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kaczka po staropolsku I
Składniki:
kaczka marynata do mięsa
tłuszcz
Ij3 szklanka soku pomarańczowego
1l4 szklanki soku cytrynowego
4 dag musztardy
2 dag masła
2 dag mąki; sól
pieprz
cukier
tymianek i majeranek .
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka gadzin, często obracają Następnie tuszkę natrzeć przyprawami, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem, Pod koniec pieczenia wlać soki i dodać musztard Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z sosem, chwilę poddusić, polać przygotowane mięso i zagrzać Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem lub sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton