| Potrawa: Comber sarni na zimno |  |
| Składniki: Comber 50 g słoniny łyżka masła sól 2 łyżki oliwy 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka ćwierć selera po 4-5 ziarenek ziela angielskie-go i pieprzu 1 listek laurowy 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowany i umyty comber wygnieść mocno ręką, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć pokrojonymi drobno jarzynami i korzeniami, zalać winem, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i piec ok. 2 godzin, często skrapiając przecedzoną marynatą i polewając sosem spod pieczeni. Podawać na zimno z ostrymi sosami. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|