strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Comber sarni na zimno
Składniki:
Comber
50 g słoniny
łyżka masła
sól
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
po 4-5 ziarenek ziela angielskie-go i pieprzu
1 listek laurowy
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany i umyty comber wygnieść mocno ręką, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć pokrojonymi drobno jarzynami i korzeniami, zalać winem, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i piec ok. 2 godzin, często skrapiając przecedzoną marynatą i polewając sosem spod pieczeni. Podawać na zimno z ostrymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton