| Potrawa: Kaczka "Zamek Królewski " | |
| Składniki: kaczka po 1/4 szklanki Winiaku luksusowego likieru Curaęa Orage wódki Złota Jesień i nalewki wiśniowej 5 dag mąki tłuszcz I/2 szkl. śmietanki 4 dag rodzynków; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, zalać marynatą z winiaku, likieru, wódki i nalewki, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Potem mięso osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietankę i opłukane rodzynki, do-prawi Podawać z ryżem i pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|