| Potrawa: comber sarni po amerykańsku |  |
| Składniki: 1 kg combra ~2-15 ząbków czosnku 1 mała cebula 2łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka po-siekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowane i umyte mięso wygnieść mocno ręką. Drobno posiekany i roztarty z solą czosnek wymieszać z łyżką oleju. Mięso porządnie nasmarować, ułożyć w głębokim talerzu, dodać resztę czosnku i wynieść w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Drobno pokrojoną cebulę wymieszać z łyżką oleju, ketchupem, musztardą, pieprzem, solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć comber ze wszystkich stron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na małym ogniu, stale smarując przygotowanym sosem. Po upieczeniu pokroić mięso w podłużne plastry, posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|