strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: comber sarni po amerykańsku
Składniki:
1 kg combra
~2-15 ząbków czosnku
1 mała cebula
2łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka po-siekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i umyte mięso wygnieść mocno ręką. Drobno posiekany i roztarty z solą czosnek wymieszać z łyżką oleju. Mięso porządnie nasmarować, ułożyć w głębokim talerzu, dodać resztę czosnku i wynieść w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Drobno pokrojoną cebulę wymieszać z łyżką oleju, ketchupem, musztardą, pieprzem, solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć comber ze wszystkich stron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na małym ogniu, stale smarując przygotowanym sosem. Po upieczeniu pokroić mięso w podłużne plastry, posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton