strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gulasz pasteryzowany
Składniki:
2 kg mięsa z dziczyzny
tłuszcz
2 dag cebuli
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego; sól; kminek i papryka mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć; _pokrajać w kostkę i lekko zrumieni Cebulę obrać, opłukać; pokrajać w kostkę, usmażyć połączyć z mięsem, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo, dodając; przypraw Następnie przełożyć do słoików typu twist i pasteryzować trzykrotnie w ciągu 3 dni Pierwszego nie pasteryzować w temperaturze o 95°Ć przez 40 minut; licząc od zagotowania się wody w kotle, drugiego dnia 25 minut; i ostatni raz także 25 minu Po wystudzeniu wynieść słoiki do czystej i chłodnej piwnicy
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton