| Potrawa: Paprykarz pasteryzowany | |
| Składniki: 2 kg mięsa z dziczyzny (z sarny jelenia borsuka) tłuszcz 20 dag cebuli 4 dag koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek (niekoniecznie); sól pieprz papryka mielona musztarda i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w kostkę i zrumieni Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mięsem, posolić, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo Następnie połączyć z koncentratem pomidorowym oraz oczyszczonymi, opłukanymi i pokrajanymi w paseczki pieczarkami, doprawić i przełożyć do słoika pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 40 minut, a drugiego i trzeciego -po 30 minut PO wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i suchej piwnicy | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|