strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Paprykarz pasteryzowany
Składniki:
2 kg mięsa z dziczyzny (z sarny jelenia
borsuka)
tłuszcz
20 dag cebuli
4 dag koncentratu pomidorowego
25 dag pieczarek (niekoniecznie); sól
pieprz
papryka mielona
musztarda i przyprawa do zup do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę i zrumieni Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mięsem, posolić, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo Następnie połączyć z koncentratem pomidorowym oraz oczyszczonymi, opłukanymi i pokrajanymi w paseczki pieczarkami, doprawić i przełożyć do słoika pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 40 minut, a drugiego i trzeciego -po 30 minut PO wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i suchej piwnicy
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton