| Potrawa: Pieczeń pasteryzowana |  |
| Składniki: 2 kg mięsa z dziczyzny bez kości tłuszcz 75-20 dag cebuli; sól pieprz czosnek ziele angielskie i liście laurowe do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, natrzeć przyprawami, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo Następnie pokrajać w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć w słoikach i zalać doprawionym sosem Pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 40 minut, a drugiego i trzeciego - po 30 minutach Po wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i chłodnej piwnic | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|