strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń pasteryzowana
Składniki:
2 kg mięsa z dziczyzny bez kości
tłuszcz
75-20 dag cebuli; sól
pieprz
czosnek
ziele angielskie i liście laurowe do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo Następnie pokrajać w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć w słoikach i zalać doprawionym sosem Pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 40 minut, a drugiego i trzeciego - po 30 minutach Po wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i chłodnej piwnic
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton