| Potrawa: Zrazy pasteryzowane |  |
| Składniki: 2 kg mięsa z dziczyzny bez kości tłuszcz 20 dag cebuli 30 dag pieczarek lub innych grzybów (niekoniecznie); sól pieprz i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w plastry w poprzek włókien, posypać przyprawami i zrumieni Cebulę i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z mięsem, skropić wodą, dusić o 10 minut na małym ogniu pod przykryciem i doprawi Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 45 minut, a drugiego i trzeciego -po 30 minu Po wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i chłodnej piwnicy | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|