| Potrawa: Kiełbasa litewska z dzika | |
| Składniki: I kg mięsa z dzika bez kości po 50 dag wołowiny bez kości i mięsa z zająca lub sarny bez kości 8 dag soli 1l4 łyżeczki saletry; pieprz ziele angielskie kilka goździków liść laurowy majeranek; 4-5 łyżek spirytusu (rumu lub araku) 40 dag słoniny jelita z dzika lub wieprzowe
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, drobno pokrajać, połączyć z saletrą, solą i zmielonymi przyprawami Następnie dokładnie wymieszać i starannie wyrabiać, ubijając tłuczkiem i dolewając po trochu spirytus Potem połączyć z pokrajaną w cienkie paseczki słoniną i napełnić dokładnie wysuszone z wewnętrznej i zewnętrznej strony jelita, pomagając sobie wałkiem tak, aby zapełnić wolną przetrzeć Gotową kiełbasę ułożyć pomiędzy dwoma deseczkami, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na dwa tygodni Po tym czasie kiełbasę rozwiesić w przewiewnym miejscu | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|