| Potrawa: Comber sarni po litewsku |  |
| Składniki: Comber 100 g słoniny 150 g masła pół łyżeczki mielonego jałowca sól pieprz 1 łyżeczka cukru pudru sok z cytryny 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Odżyłowany i umyty comber mocno wygnieść ręką, naszpikować słoniną, natrzeć solą i jałowcem, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Pozostałą słoninę pokroić w plastry. Comber owinąć plastrami słoniny, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w nagrzanym piekarniku ok. 2 godzin, często polewając stopionym masłem. Po ok. 40 minutach pieczenia lekko odsunąć na bok słoninę, a mięso oprószyć cukrem pudrem. Upieczony comber wyjąć na ogrzany półmisek, pokroić w ukośne plastry. Do sosu spod pieczeni dodać śmietanę wymieszaną z mąką i łyżkę masła. Podgrzać, polać mięso. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|