strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Kiełbasa biała z dzika
Składniki:
1
8 kg mięsa bez kości
25 dag słoniny
8 dag soli
Il4 łyżeczki saletry; ziele angielskie
pieprz
czosnek; jelito cienkie
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i podzielić na dwie części - mniejszą i większą Mniejszą część zemleć w maszynce do mięsa z drobni siatk Pozostałe mięso i słoninę po-krajać w drobną kostkę, połączyć ze zmielonym uprzednio mięsem, solą, saletrą i startymi przyprawami; pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Potem dodać roztarty czosnek i trochę wody, wymieszać i napełnić jelita, używając maszynki do mięsa ze specjalną nasadką Końce poszczególnych kiełbas zmącać szpagatem i włożyć do chłodziarki ,na kilka godzi Przed spożyciem włożyć do wody o temperaturze o 90°C i parzyć przez 25 minu
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton