| Potrawa: Kiełbasa biała z dzika | |
| Składniki: 1 8 kg mięsa bez kości 25 dag słoniny 8 dag soli Il4 łyżeczki saletry; ziele angielskie pieprz czosnek; jelito cienkie
| Sposób przygotowania: Mięso umyć i podzielić na dwie części - mniejszą i większą Mniejszą część zemleć w maszynce do mięsa z drobni siatk Pozostałe mięso i słoninę po-krajać w drobną kostkę, połączyć ze zmielonym uprzednio mięsem, solą, saletrą i startymi przyprawami; pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Potem dodać roztarty czosnek i trochę wody, wymieszać i napełnić jelita, używając maszynki do mięsa ze specjalną nasadką Końce poszczególnych kiełbas zmącać szpagatem i włożyć do chłodziarki ,na kilka godzi Przed spożyciem włożyć do wody o temperaturze o 90°C i parzyć przez 25 minu | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|