strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kiełbasa zwyczajna z dzika
Składniki:
I
5 kg tłustego mięsa z dzika bez kości
50 dag mięsa z sarny lub jelenia
muflona
lub królika bez kości
8 dag soli
1l4 łyżeczki saletry; pieprz
ziele angielskie
czosnek; jelito cienkie
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, połączyć z solą, saletrą i zmielonymi przyprawami oraz roztartym czosnkiem, dokładnie wymasować i napełnić jelit Przygotowaną kiełbasę powiesić w chłodnym miejscu na 7 dni Następnie wynieść na powietrze, obsuszyć i wędzić w zimnym dymie o temperaturze o 20°C przez kilka dni
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton