strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Szynka z jelenia
Składniki:
udziec
15 dag soli
łyżeczka saletry; ziele angielskie
liście laurowe
kilka goździków
kawałek cynamonu
jałowiec i kolendra
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, odciąć kość goleniową, natrzeć solą wymieszaną z saletrą i po-zostawić w temperaturze pokojowej na 24-40 godzin, często obracając Wodę zagotować z przyprawami, zalać mięso, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3~4 tygodnie, obracając od czasu do czas Następnie szynkę' wyjąć z naczynia i wędzić przez godzinę w gorącym dymie o temperaturze 50° Szynki można nie wędzić, lecz ugotować lub upiec (najlepiej w cieście z żytniej mąki)
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton