strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Szynka z sarny
Składniki:
szynka o 4 kg
20 dag soli łyżeczka saletry; ziele angielskie
liście laurowe majeranek
kilka goździków
4-5 łyżeczek miodu naturalnego i ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, natrzeć saletrą i przyprawami Następnie włożyć do naczynia, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin Potem przewrócić na drugą stronę, przykryć ponownie i w denkiem i obciążyć, pozostawić w chłodnym miejscu na 3 tygodnie, obracając, szynkę od czasu do czas Po tym okresie szynkę wyjąć z naczynia i powiesić w przewiewnym miejscu na klika dni Szynkę wędzić w zimnym dymie o temperaturze 16-22°C przez dwa tygodnie, paląc ognisko dwa razy na dobę po dwie godziny. Szynkę podawać można na surowo lub ugotowaną czy upieczoną (najlepiej w cieście z mąki żytniej)
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton