| Potrawa: Szynka z dzika | |
| Składniki: szynka o 5 kg 35 dog soli łyżeczka saletry łyżeczka cukru i czosnek
| Sposób przygotowania: Wodę zagotować (o 1/2 szklanki), połączyć z częścią przypraw i wstrzykiwać strzykawką do szynki w różnych miejscach Potem natrzeć z zewnątrz pozostałymi przyprawami, przełożyć do naczynia kamionkowego i pozostawić na2-3 dni Następnie zalać przegotowaną wodą, wymieszaną z solą (5 dag saletrą, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i wynieść do chłodnego pomieszczenia na 3-4 tygodni W czasie peklowania obracać szynkę od czasu do czas Zapeklowaną szynkę moczyć 3-4 dni w wodzie o temperaturze 16-18°C Wędzić w ciepłym dymie o temperaturze 32-40°C przez 3 dni, a paląc ognisko dwa razy na dobę po dwie ~ godzin Uwędzoną szynkę zalać wrzącą wodą i gotować 2-3 godziny w temperaturze 90° C. | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|