strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Szynka z dzika
Składniki:
szynka o 5 kg
35 dog soli
łyżeczka saletry łyżeczka cukru i czosnek
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować (o 1/2 szklanki), połączyć z częścią przypraw i wstrzykiwać strzykawką do szynki w różnych miejscach Potem natrzeć z zewnątrz pozostałymi przyprawami, przełożyć do naczynia kamionkowego i pozostawić na2-3 dni Następnie zalać przegotowaną wodą, wymieszaną z solą (5 dag saletrą, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i wynieść do chłodnego pomieszczenia na 3-4 tygodni W czasie peklowania obracać szynkę od czasu do czas Zapeklowaną szynkę moczyć 3-4 dni w wodzie o temperaturze 16-18°C Wędzić w ciepłym dymie o temperaturze 32-40°C przez 3 dni, a paląc ognisko dwa razy na dobę po dwie ~ godzin Uwędzoną szynkę zalać wrzącą wodą i gotować 2-3 godziny w temperaturze 90° C.
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton