strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając w sosie własnym
Składniki:
Comber i udziec
100 g słoniny
60 g masła
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
pół szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i umyte mięso natrzeć solą, oprószyć pieprzem i gęsto naszpikować słoniną. W rondlu stopić masło, włożyć posypane mąką mięso, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok..…… 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając rosołem. Gdy zając bądzie upieczony, okroić mięso z combra w cienkie ukośne plastry, obłożyć płatkami mięsa z udźca, polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton