| Potrawa: Sarnina po myśliwsku |  |
| Składniki: 1 kg mięsa sól pieprz 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 5 cebul 5 pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 5 ziarenek pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 gałązki świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku.
| Sposób przygotowania: Drobno pokrojone cebule, czosnek, pomidory, majeranek, zieloną pietruszkę, pieprz i liście laurowe włożyć do rondla, zalać czerwonym winem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Odżyłowane i umyte mięso pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla z warzywami, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby wodą lub winem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|