strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sarnina po myśliwsku
Składniki:
1 kg mięsa
sól
pieprz
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
5 cebul
5 pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 gałązki świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojone cebule, czosnek, pomidory, majeranek, zieloną pietruszkę, pieprz i liście laurowe włożyć do rondla, zalać czerwonym winem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Odżyłowane i umyte mięso pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla z warzywami, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby wodą lub winem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton