| Potrawa: Filet z daniela |  |
| Składniki: 40 dag udźca bez kości 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz I/2 szklanki winiaku Badel 1/4 szklanki śmietany 1/4 szklanki zagęszczonego soku cytrynowego; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, usunąć błonę, pokrajać na~ kawałki (dwa na porcję) ukośnie w poprzek włókien i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Formować ręką i nożem filety w kształcie wydłużonego liści Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać winiak, śmietanę i sok, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami z wody i karczochami, | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|