| Potrawa: Sarnina w jarzynach |  |
| Składniki: 500 g udźca 1 duża cebula 5-6 ziemniaków 5-6 pomidorów 2 strąki papryki sól pieprz 50 g słoniny 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta cukru 1 szczypta cząbra 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Mięso pokroić w cienkie plastry, zbić lekko tłuczkiem, posolić, posypać cząbrem. Pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę stopić w rondlu i obsmażyć na niej szybko, z obu stron, kotlety. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i paprykę. Skropić sokiem z cytryny, lekko podlać rosołem lub wodą i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wówczas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielone na ćwiartki pomidory. Lekko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze pół godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|