strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gulasz z daniela lI
Składniki:
50 dag mięsa bez k c 10 dag boczku wędzonego
2 dag mąki
I5 dag cebuli (dymki lub szarotki)
2 owoce ostrej papryki; sól
pieprz
papryka mielona i przyprawa do mięs do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokrajać w kostkę Boczek pokrajać także w kostkę, częściowo go stopić, włożyć poprószone przyprawami i mąką mięso oraz obraną i opłukaną cebulę, zrumienić, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę posiekać, dodać pod koniec duszenia i doprawi Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton