| Potrawa: Płucka z daniela |  |
| Składniki: wywar z warzyw płucka 20 dag cebuli tłuszcz _ 2 dag mąki 4 dag koncentratu pomidorowego 1/S szklanki soku cytrynowego 4 dag przecieru z suszonych śliwek; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Płucka umyć, sparzyć gorącą wodą, opłukać, zalać wywarem i ugotować Po ugotowaniu usunąć chrząstki i płucka pokrajać w kostkę Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc i połączyć z wywarem, płuckami, koncentratem pomidorowym, sokiem, przecierem i przyprawami Całość chwilę pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|