strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Szaszłyki z sarny z ryżem
Składniki:
600 g udźca
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 marchewki
3 cebule
2 łyżki masła. Ryż: 1 szklanka ryżu
1 cebula
3łyżki oleju
2łyżeczki curry
1 szklanka rosołu.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso pokroić w dużą kostkę, posypać solą, imbirem, zalać winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Ryż umyć, osączyć na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać curry, wymieszać, wsypać ryż, zalać rosołem, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Cebule i marchew obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 minut. Osączyć na sicie, pokroić w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewać na przemian na 4 szpikulce. Upiec na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało. Ryż wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawać z zieloną sałatą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton