strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z dzika I
Składniki:
I
5 I wywaru z
warzyw
40 dag okrawków mięsa
tłuszcz
15 dag cebuli
5 dag chrzanu tartego
30 dag ziemniaków
5 dag makaronu (krajanka
gwiazdki )
1/2 szklanki śmietany sól
pieprz
majeranek i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć, podsmażyć razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą oraz z chrzanem, zalać wywarem i ugotować Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i dodać do mięsa pod koniec gotowania z makaronu Po ugotowaniu połączyć ze śmietaną, chwilę pogotować i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton