strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Dzik Branicki
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
20 dag ogórków kwaszonych
4 dag masła !lub margaryny
I/2 szklanki śmietany
4 dag rodzynków; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać małą ilością wody i ugotować Następnie połączyć z mięsem, śmietaną i opłukanymi rodzynkami oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton