strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Dzik „Mary"
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
2 dag triki
tłuszcz
15 dag cebuli
sos pomidorowy
I/4 szklanki whisky
łyżeczka tartej skórki cytrynowej; sól
pieprz i sos Worc -troszeczkę do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, zalać sokiem pomidorowym i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać whisky i skórkę cytrynową, doprawi Podawać z kluskami kładzionymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton