strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Warchlak pieczony po polsku
Składniki:
warchlak
20 dag rodzynków
50 dag słoniny
tłuszcz
piwo jasne; sól
pieprz i kminek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego warchlaka umyć, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi rodzynkami i pozostawić go w chłodnym miejscu na kilka godzi Następnie obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec, skrapiając piwem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić warchlak Podawać z ziemniakami nadziewanymi grzybami i z zasmażaną kapustą kwaszoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton