| Potrawa: Filety z sarny na grzankach |  |
| Składniki: 1 kg combra sól pieprz 50 g słoniny 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła pół bułki paryskiej na grzanki 100 g pasztetu 500 g zielonego grochu. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki tymianku sok i otarta skórka z cytryny po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 goździk 1 listek laurowy szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte mięso zalać przestudzoną marynatą i przetrzymać w chłodnym miejscu 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty pokroić na równe zrazy, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, posmarować oliwą.
Słoninę pokroić na tyle plastrów, ile jest filetów, lekko przesmażyć na patelni. Wyjąć plastry słoniny, przełożyć do rondelka, trzymać w cieple. Do wytopionego ze słoniny tłuszczu dodać masło i smażyć filety z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do słoniny, skropić lekko marynatą, trzymać na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu upiec grzanki.
Ugotowany groch przetrzeć, uformować mały, zgrabny kopczyk ułożyć na półmisku. Grzanki posmarować pasztetem, na każdej ułożyć filet, przykryć plasterkiem słoniny. Podawać polane stopionym masłem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|