strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika firmowa
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
wieży ogórek
IS dag pomidorów
S dag rzodkiewki
1/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórek obrany pokroić w półplasterki Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami Pod koniec duszenia mięsa dodać ogórki,, pomidory, rzodkiewkę i śmietan Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, następnie ponownie włożyć do naczynia, polać sosem, chwilę poddusić i do-prawi Podawać z ryżem lub kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton