strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń z dzika po myśliwsku
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
piwo jasne; żółtko
3-4 dag musztardy
łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso, umyte i osuszone, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką po czym zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi, polać żółtkiem wymieszanym z musztardą i skórką cytrynową i zapiec Sos po doprawieniu podać w sosjerce Pieczeń podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i kapustą z wody
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton