| Potrawa: Sznycle z sarny z rozmarynem | |
| Składniki: 500 g combra sok z potowy cytryny 100 g szynki 1 łyżka rozmarynu sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki.
Ryż: 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 szklanka rosołu 4-5 pomidorów 2łyżki masła sól szczypta szafranu.
| Sposób przygotowania: Odżyłowaną i umytą polędwicę pokroić na zrazy, lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, solą, pieprzem, ułożyć jeden na drugim, zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. W osobnym rondelku udusić na maśle pokrojone w plastry pomidory, następnie przetrzeć je przez sito i dodać do cebuli. Wlać rosół, dodać sól i szafran, wy-mieszać, wrzucić umyty i osączony na sicie ryż, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 40 minut.
Sznycle lekko oprószyć mąką, usmażyć na maśle (2-3 minuty z każdej strony), przełożyć do rondelka, trzymać w cieple. Na maśle przesmażyć także plasterki szynki (tyle plasterków ile sznycli).
Ugotowany ryż wyłożyć na środek podgrzanego półmiska, obłożyć sznyclami. Każdy sznycel udekorować plasterkiem szynki, polać masłem ze smażenia. Podawać z sałatą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|