strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń z dzika z migdałami
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
5 dag mąki
tłuszcz
5 dag migdałów
3 dag chrzanu tartego
2-3 dag tartego chleba razowego
I/2 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Mięso po wyjęciu z naczynia osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać na porcje, ukośnie w poprzek włókien, nie przecinając do końca co drugi- kawałek Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z chrzanem i chlebem, a następnie, po doprawieniu, nałożyć w kieszenie powstałe z cięcia mięs Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i posiekaną natką, zagotować i doprawi Mięso włożyć do naczynia, polać sosem i-dusić kilka min Podawać z ziemniakami lub makaronem z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton