strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlet z dzika
Składniki:
50-60 dag schabu
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
10 dag kasztanów z puszki
po I/4 szklanki rumu i wina Vermouth Cinzano Dry; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować jak w poprzednim przepisie, posypać przyprawami i oprószyć mąką, kłaść na gorący tłuszcz i usmaży Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, połączyć z kasztanami, rumem i winem, obłożyć kotlety, dusić kilka minut i doprawi Podawać z krokietami z ryżu i zieloną sałat
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton