| Potrawa: Steki z sarny z faszerowanymi ziemniakami |  |
| Składniki: Steki z sarny z faszerowanymi ziemniakami
500 g combra sok z połowy cytryny 2-3 łyżki oleju 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 8 dużych ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki tartego żółte-go sera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka tymianku.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowaną i umytą polędwicę pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem. Olej i sok z cytryny wymieszać z tymiankiem i pieczone ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na 45 minut do nagrzanego piekarnika. Drobno pokrojony boczek przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przestudzić, wymieszać z posiekaną pietruszką (2 łyżki), solą, gałką, pieprzem.
Z na wpół upieczonych ziemniaków wydrążyć środki. Wydrążone środki drobno posiekać, wymieszać z boczkiem i tak przygotowanym farszem nadziewać ziemniaki. Ułożyć faszerowane ziemniaki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać tartym serem, skropić stopionym masłem (1 łyżka), wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut.
Zamarynowane steki smażyć na stopionym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Resztę masła rozetrzeć z posiekaną zieloną pietruszką, uformować kulki. Upieczone ziemniaki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć smażonymi stekami, polać tłuszczem ze smażenia, udekorować kulkami pietruszkowego masła. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|